Δελτίο Τύπου

Το Ν.Π.Δ.Δ πολιτισμού και αθλητισμού του Δήμου Ζωγράφου, πιστό στο ετήσιο φθινοπωρινό ραντεβού του με τους δημότες του και όχι μόνο, διοργανώνει τους 34ους Πανελλήνιους Θεατρικούς Αγώνες Ερασιτεχνικών Θιάσων. Παρά τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες της χρονιάς που πέρασε η πίστη μας στη μεταμορφωτική δύναμη της τέχνης, μας ωθεί και αυτή τη χρονιά να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό ώστε οι φετινοί θεατρικοί αγώνες να αποτελέσουν ένα σημαντικό, ψυχαγωγικό γεγονός για την περιοχή μας. Στόχος μας να στήσουμε μια γιορτή αφιερωμένη στο θέατρο, η οποία θα περιλαμβάνει εκτός από ερασιτεχνικές παραστάσεις και επιλεγμένες επαγγελματικές παραστάσεις, ένα πρωτότυπο μουσικοθεατρικό αφιέρωμα για τα 200 χρόνια της ελληνικής επανάστασης και μια ξεχωριστή μουσική εκδήλωση, που ενώνει λόγο και μουσική.

Φέτος, λόγω των συνθηκών (COVID-19), οι θεατρικοί αγώνες δεν θα έχουν διαγωνιστικό χαρακτήρα. Η συνάντηση όλων των ομάδων από διαφορετικά μέρη της Ελλάδας θα έχουν τη λειτουργία μιας ουσιαστικής συνομιλίας τέχνης, σκηνής και δημιουργών, με στόχο να μεταφέρουν στο κοινό την αθωότητα, το πάθος και τον αυθορμητισμό της ερασιτεχνικής δημιουργίας. Στοιχεία που έχουμε μεγάλη ανάγκη να ξαναθυμηθούμε ειδικά τον καιρό της πανδημίας.

Το φεστιβάλ θα ξεκινήσει στις 7 Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 17 Σεπτεμβρίου με το μουσικοθεατρικό αφιέρωμα, τις επαγγελματικές παραστάσεις, τη μουσική εκδήλωση και βέβαια με τις ερασιτεχνικές θεατρικές ομάδες, που επιλέχθηκαν από την προκριματική επιτροπή.

Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη. Λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Ευχαριστούμε θερμά τα μέλη της προκριματικής επιτροπής για τη συμβολή τους στην επιτυχή διοργάνωση των 34ων Πανελλήνιων Θεατρικών Αγώνων.

Τα μέλη της επιτροπής: Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη (πρόεδρος), Ρένος Χαραλαμπίδης και Θεοδώρα Σιάρκου (μέλη), με ομόφωνη απόφαση, κατέληξαν στην επιλογή των θιάσων με το παρακάτω σκεπτικό:

Σκεπτικό Επιτροπής
Η επιλογή έγινε με σεβασμό στην 34χρονη ιστορία του θεσμού, ώστε οι φετινοί «Πανελλήνιοι Θεατρικοί Αγώνες Ερασιτεχνικών Θιάσων» να ανταποκριθούν στις προσδοκίες των δημοτών, των θεατρόφιλων και όσων στηρίζουν ως σήμερα αυτή την προσπάθεια.
Το σκεπτικό της επιτροπής επικεντρώθηκε στη δημιουργία ενός πολυσυλλεκτικού ρεπερτορίου, που αφορά τόσο στη θεματολογία, όσο και στη φόρμα της σκηνικής παρουσίασης. Πρόθεσή μας ήταν να συμπεριλάβουμε στο φεστιβάλ θεατρικά κείμενα του κλασσικού ρεπερτορίου, σύγχρονα έργα αλλά και κείμενα της αρχαίας γραμματείας. Παράλληλα θελήσαμε να δώσουμε βήμα σε παραστάσεις που έρχονται από την περιφέρεια και παράγουν εξίσου σημαντικό έργο κάτω από δύσκολες συνθήκες. Τέλος επιθυμία μας ήταν να συνομιλήσουμε με τη σύγχρονη πραγματικότητα και τα προβλήματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία αναφορικά με τα καυτά θέματα της έμφυλης βίας, της μετανάστευσης, της ελευθερίας του ατόμου κ.α.

Ακολουθεί το πρόγραμμα της διοργάνωσης:

Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου
«Επανάσταση-Ανάσταση» αφιέρωμα στην επανάσταση του 1821
Σκηνοθεσία: Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη
Παίζουν: Δημήτρης Καπετανάκος, Δημήτρης Καραβιώτης, Μαρία Καρακίτσου, Θεοδώρα Σιάρκου, Χριστόδουλος Στυλιανού.

Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου
«Οι Πεταλούδες είναι ελεύθερες» του L.Gershe
Μετάφραση/Διασκευή/Σκηνοθεσία: Ρέινα Εσκενάζυ
Παίζουν: Πέμη Ζούνη, Αναστάσης Ροϊλός, Εριέττα Μανούρη, Κωνσταντίνος Ελματζίογλου

Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου
Δημοτικό θέατρο Μαραθώνα (ΔΗΘΕΜΑ)
«Το Καμπαρέ των λέξεων» του Μ.Βίσνιεκ

Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου
Θεατρική Ομάδα ‘Κουμπί Πανικού’
«Τα Κορίτσια δεν πρέπει να παίζουν ποδόσφαιρο» του Μ.Buchaca

Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου
Κορινθιακό Θέατρο ‘Βασίλης Ρώτας’
«Γέρμα» του Φ.Γ. Λόρκα

Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου
Θεατρική ομάδα ‘Άλλη Πλευρά’ Δήμου Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης
«Πατρίδες» των Θ.Παπαθανασίου-Μ.Ρέππα

Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου
Θεατρική Ομάδα ‘Κλεψύδρα’
«Σιγήν Ιχθύος» της Α.Φλώρου

Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου
«Ο Πέτρος και ο Λύκος» του Σ.Προκόφιεφ
Σκηνοθεσία: Χρήστος Τριπόδης
Παίζουν: Ρένος Χαραλαμπίδης

Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου
«Εφημερίς των Κυριών, Τ’όνειρο» της Έλενας Παλαιολόγου
Σκηνοθεσία: Ισμήνη Σακελλαροπούλου
Παίζουν: Θεοδώρα Σιάρκου, Βίκυ Μαραγκάκη

Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου
Κώστας Λειβαδάς: «Περιοδεία Εντός-25 Χρόνια Τραγούδια»
Μαζί του η Ανδριάνα Μπάμπαλη και ο Ρένος Χαραλαμπίδης

Info:
Είσοδος Ελεύθερη
Ώρα έναρξης των παραστάσεων : 21.00
Χώρος Διεξαγωγής Φεστιβάλ : Υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο Ζωγράφου
(Γ. Ζωγράφου 17, είσοδος από πλ. Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου)

Λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.