ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Το ΝΠΔΔ πολιτισμού και αθλητισμού Δήμου Ζωγράφου σχεδιάζει, οργανώνει και υλοποιεί για 33η χρονιά τους Πανελλήνιους Θεατρικούς Αγώνες Ερασιτεχνικών Θιάσων. Αυλαία και πάμε από τις 5 μέχρι και τις 26 Σεπτεμβρίου, στο Υπαίθριο Θέατρο του Δήμου Ζωγράφου κάθε βράδυ, με θεατρικές παραστάσεις και θεματικά εργαστήρια.
Για μία ακόμα χρονιά, θεατρικές ερασιτεχνικές ομάδες από όλη την Ελλάδα, θα συναντηθούν για να παρουσιάσουν το έργο τους, και να μεταφέρουν στο κοινό, το πάθος τους για τη δημιουργία και την τέχνη του θεάτρου.
Στη διάρκεια του φετινού θεσμού εκτός από το διαγωνιστικό μέρος το οποίο θα διαρκέσει από τις 5 ως τις 14 Σεπτεμβρίου και στο οποίο λαμβάνουν μέρος οι ερασιτεχνικές ομάδες που επιλέχθηκαν από την προκριματική επιτροπή, θα διεξαχθούν δωρεάν σεμινάρια και εργαστήρια από καταξιωμένους δασκάλους. Μετά την τελετή απονομής η οποία πλαισιώνεται από τη μουσική παράσταση «Τραγούδια επί Σκηνής» , συνεχίζουμε από 19 έως και 22 Σεπτεμβρίου, με το Θεατρικό Εργαστήρι του ΝΠΔΔ Πολιτισμού & Αθλητισμού Δήμου Ζωγράφου ενώ στις 25 και 26 Σεπτέμβρη φιλοξενούμε δύο παραστάσεις σχολείων της πόλης μας.
Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη. Κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης συγκεντρώνουμε τρόφιμα και φάρμακα για τις κοινωνικές δομές του Δήμου.
Ευχαριστούμε θερμά τα μέλη της προκριματικής και κριτικής επιτροπής για την συμβολή στην επιτυχή διοργάνωση των 33ων Πανελλήνιων Θεατρικών Αγώνων:
ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ:
Πρόεδρος: Άγγελος Παπαδημητρίου, εικαστικός, ηθοποιός
Μέλη: Κώστας Αυγέρης σκηνοθέτης, Ρουμπίνη Βασιλακοπούλου ηθοποιός, Μαρία Ευσταθιάδη συγγραφέας-μεταφράστρια, Μαρία Κατσιαδάκη ηθοποιός. Ζώης Τριανταφύλλου-Σφακιανάκης θεατρικός συντάκτης
ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Πρόεδρος : Νίκος Γκεσούλης ηθοποιός-σκηνοθέτης
Μέλη: Μαρία Βαρδάκα θεατρολόγος-σκηνοθέτης, Βάλια Σαπανίδου ηθοποιός-σκηνοθέτης
Επιμέλεια διοργάνωσης: Δημήτρης Ντάσκας-ηθοποιός
INFO: Γρ. Πολιτισμού ΝΠΔΔ τηλ.: 210-7481396
Ανακρέοντος 60, 3ος όροφος
Email: nppolitismoudz@gmail.com
Ακολουθεί το πλήρες πρόγραμμα της διοργάνωσης α) θεατρικές παραστάσεις β) εργαστήρια σεμινάρια – διευκρινήσεις δήλωσης συμμετοχής
ΕΝΑΡΞΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΜΕΡΟΥΣ
Υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο/ Ώρα έναρξης παραστάσεων 21:00
- Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου
ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ «ΟΝΕΙΡΟΒΑΤΕΣ»
Ο βασιλικός» Αντώνη Μάτεση
- Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου
Κορινθιακό Θέατρο «Βασίλης Ρώτας»
Τα γουρούνια τραγουδάνε ακόμα» Γ. Καλαντζόπουλου
- Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου
Θεατρική Ομάδα «Μέθεξη» (Καλαμάτα)
«Ο γλάρος» Α. Τσέχωφ
- Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΑΠΟΛΛΩΝ» ΠΕΡΙΓΙΑΛΙ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
«Γιο-γιο» Μίνας Πέτρου Βενετσάνου
- Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου
ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ «Θεάτρου Ατραπός» (Παλλήνη)
«Χειραφέτησις» Γ. Σουρή
- Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου
Θεατρική Ομάδα ΔΟΠΑΠ ΠΑΠΑΓΟΥ-ΧΟΛΑΡΓΟΥ
«Τα φρούτα του πνεύματος» Λ. Τολστόι
- Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου
Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών
«Το παιχνίδι της σφαγής» Ε. Ιονέσκο
- Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου
«Ο επιθεωρητής» Ν. Γκόγκολ – Διάβαση ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΑΓΩΝΙΣΜΟΥ
- Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου
Θεατρικό Εργαστήρι Διστόμου «ΘΕΑΤΡΟΦΡΕΝΕΙΑ»
«Η Δράκαινα» Δ. Μπόγρη
- Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου
Θεατρική Ομάδα «Καρτέλ Αίγιο»
«Η βασίλισσα της ομορφιάς» Martin Mc Donagh
- Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου
Λήξη Θεατρικών Αγώνων-Απονομή Βραβείων ώρα έναρξης: 20.00
Μελίνα Τανάγρη «Τραγούδια επί Σκηνής» ώρα έναρξης: 21:00
Επιλεγμένα τραγούδια από το θέατρο αλλά κυρίως τη θεατρικότητα στο τραγούδι αφορά και αναδεικνύει αυτή η μουσική παράσταση. Κείμενα που ενώνουν τα τραγούδια, που «σπρώχνουν» τη μουσική, σε μια γκάμα διαφορετικού ύφους και στυλ , τραγούδια Ελληνικά και ξένα .
Παιζουν οι μουσικοί: Δημήτρης Παπαλάμπρου: κιθάρα. Ευαγγελία Μαυρίδου: πλήκτρα
- 19-22 Σεπτεμβρίου
Θεατρικό Εργαστήρι ΝΠΔΔ Πολιτισμού & Αθλητισμού Δήμου Ζωγράφου
«Ο Ζητιάνος» Ανδρέα Καρκαβίτσα
ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΜΕΝΕΣ ΟΜΑΔΕΣ:
- 25 Σεπτεμβρίου
3ο Λύκειο Ζωγράφου
«Τρωάδες» Ευριπίδη
- 26 Σεπτεμβρίου
5ο & 6ο Δημοτικό Σχολείο Ζωγράφου
«Όρνιθες» Αριστοφάνη
Δωρεάν Σεμινάρια – Εργαστήρια
1) «Ο πρόλογος στο αρχαίο δράμα» με τη σκηνοθέτη Νικαίτη Κοντούρη
Ημερομηνία: 7 και 8 Σεπτεμβρίου, Ώρες: 11.00-14.00
Χώρος Διεξαγωγής: Μουσείο «Μαρίκα Κοτοπούλη»,
Δ/νση: Αλ. Παναγούλη 17α, Ζωγράφου
Περιγραφή: Ποια η λειτουργία του προλόγου στις αρχαίες τραγωδίες; Τι σκοπό επιτελεί και πώς ερμηνεύεται; Μέσα από ασκήσεις και μελέτη παράλληλων κειμένων, η σκηνοθέτις Νικαίτη Κοντούρη εμβαθύνει στους προλόγους τριών έργων του Ευριπίδη: Τρωάδες, Μήδεια και Βάκχες.
Σημείωση: Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να έχουν μελετήσει τις τραγωδίες αυτές σε μετάφραση Κ.Χ.Μύρη (Τρωάδες) και Γ. Χειμωνά (Μήδεια και Βάκχες). Επίσης, θα πρέπει να ξέρουν απ’ έξω έναν από τους προλόγους σε μετάφραση Γ. Χειμωνά, ενώ για τις Τρωάδες, θα τους σταλεί το συγκεκριμένο κείμενο στην ανέκδοτη μετάφραση της Ε. Βαροπούλου.
Αριθμός συμμετεχόντων: 20 άτομα
Βιογραφικό Νικαίτης Κοντούρη
Σπουδές: Σκηνοθεσία (Μ.Α. in Theatre and Film, Hunter College, Νέα Υόρκη). Πολιτικές Επιστήμες (Νομική Σχολή Αθηνών). Υποκριτική (Δραματική Σχολή Εθνικού Θεάτρου). Μουσική (Αθήνα, Νέα Υόρκη). Εχει σκηνοθετήσει Αισχύλο (Αγαμέμνων, Πέρσες), Ευριπίδη (Τρωάδες, Μήδεια), Σοφοκλή (Αντιγόνη), Μολιέρο (Ο Ταρτούφος), Σαίξπηρ (Οθέλλος), Στρίντμπεργκ (Δεσποινίς Τζούλια), Ίψεν (Το κουκλόσπιτο, Έντα Γκάμπλερ), Γκαίτε (Τα αδέλφια), Πίντερ (Προδοσία), Α. Μίλλερ (Ψηλά απ’ τη γέφυρα, Οι σχέσεις του κυρίου Πήτερς), Ζίσκιντ (Το κοντραμπάσο), Ουέλς (Η Γερτρούδη Στάιν και η συνοδός της), Τ. Ουίλλιαμς (Τριαντάφυλλο στο στήθος, Γλυκό πουλί της νιότης), Σέντεμπεργκ (Γερτρούδη), Κολιάντα (H Πολωνέζα του Ογκίνσκ), Τρέντγουελ (Machinal), Μακ Ντόνα (Η βασίλισσα της ομορφιάς), Ροστάν (Συρανό), Σαρτρ (Κεκλεισμένων των θυρών), Γκολντόνι (Λοκαντιέρα), Λόρκα (Δόνια Ροζίτα), Μπέργκμαν (Σκηνές από έναν γάμο) , Κορτώ (Ρένα)κ.ά. Έχει επίσης σκηνοθετήσει τις όπερες Οι γάμοι του Φίγκαρο και Η ψευτοπεριβολάρισσα του Μότσαρτ, και Απάτη με αίσιο τέλος του Ροσίνι (ΕΛΣ), καθώς και την Αριάδνη στην Κρήτη του Χέντελ. Έχει διδάξει στην Α΄Θερινή Ακαδημία Εθνικού Θεάτρου, στο Euripides seminar,Γάνδη, Βέλγιο, στη Δραματική Σχολή Εμπρός-Θέατρο Εργαστήριον, στη Σχολή Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, στο Θεατρικό εργαστήριο του ΚΘΒΕ, όπου είχε την Καλλιτεχνική Διεύθυνση από τον Σεπτέμβριο του 2007 έως τον Μάιο του 2008, στη «Δραματική Σχολή Αθηνών Γιώργος Θεοδοσιάδης» στη Σχολή Θεάτρου Αλκμήνη .MASTERCLASS: ART MIGRACIA, Μόσχα 2017, ΘΕΡΙΝΟ ΜΑΝΤΕΙΟ-Δωδώνη, 2018, Ευρωπαϊκό δίκτυο έρευνας για το Αρχαίο Δράμα, Επίδαυρος 2007-8-9.Συμμετοχή στο Διεθνές συμπόσιο για τον Θρήνο στα Χορικά, ΚΔΙΘ, Λευκωσία, Κύπρος, 2016.
2) «Απόπειρες αφήγησης» με την ηθοποιό Μαρία Σκουλά
Ημερομηνία: 7 και 8 Σεπτεμβρίου, Ώρες: 17.00-20.00
Χώρος Διεξαγωγής: Μουσείο «Μαρίκα Κοτοπούλη»,
Δ/νση: Αλ. Παναγούλη 17α, Ζωγράφου
Περιγραφή: Τα όνειρα και η ανάγκη της αφήγησής τους απαλλαγμένα από οποιαδήποτε λογική συνέχεια, απαλλαγμένα από την ενότητα του χρόνου και του χώρου, λειτουργούν ως τόποι ελευθερίας. Το ίδιο και το θέατρο και οι ιστορίες που αφηγείται. Ιστορίες που κατοικούν κάπου αλλού, στον ύπνο όπως τα όνειρα ή σε άλλο χρόνο όπως το θέατρο, πώς μπορούμε κι εμείς να τις φέρουμε στο παρόν; Δηλαδή στο φως;
Αριθμός συμμετεχόντων: 15 άτομα
Βιογραφικό Μαρίας Σκουλά: γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Στο θέατρο έχει συνεργαστεί με τους: Λ. Βογιατζή, Κ. Τσιάνο, Γ. Χουβαρδά, Θ. Μοσχόπουλο, Ακ. Καραζήση, Ν. Χατζόπουλο, Β. Γεωργιάδου, Κ. Χένκελ, Μ. Μαρμαρινό, Λ. Μπάουρ, Στ. Τσακίρη, Μ.Φ. Χένινγκ, Έφη Θεοδώρου, Σπ. Ευαγγελάτο, Χ. Φραγκούλη, Φ. Παπαδόδημα, Γ.Μόσχο, Δ. Καραντζά, σε έργα των Σοφοκλή, Ευριπίδη, Σαίξπηρ, Γκαίτε, Λέσσινγκ, Σίλλερ, Μπύχνερ, Κλάιστ, Μολιέρου, Τσέρτσιλ, Τσέφωφ, Πίντερ, Τ. Ουίλιαμς, Π. Κλωντέλ, Τ. Μπέρνχαρτ, Δ. Κεχαϊδη-Ελ.Χαβιαρά, Γ. Διαλεγμένου, Δ. Δημητριάδη, Ακ. Καραζήση, Λένας Κιτσοπούλου, Αντ. και Κων. Κούφαλη κ.α.
Έχει συνεργαστεί με τη ΝΕΑ ΣΚΗΝΗ, το ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, το Φεστιβάλ Αθηνών, το Θέατρο του Νότου, το Θέατρο της Οδού Κεφαλληνίας, την ομάδα Διπλούς Έρως, την ομάδα Kursk, τη Μικρή Πόρτα της Ξένιας Καλογεροπούλου και τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Στον κινηματογράφο, έχει συνεργαστεί με τους Π. Χούρσογλου, Ε. Χατζή, Ζ. Μεράπφελ, Β. Δούβλη, Π. Φαφούτη, Πέννυ Παναγιωτοπούλου, Δ. Μπαβέλλα, Γ. Λεοντάρη, Α. Παπαϊωάννου, Α. Αβρανά, Γ. Ζαφείρη, Αρ. Παπαδημητρόπουλο, J. Vogel, Κ. Γεραμπίνη, Σ. Παππά, Ν. Μπινιαδάκη, Σ. Γεωργοβασίλη, Γ. Σμαραγδή. Στην τηλεόραση συμμετείχε στη σειρά Ψάθινα Καπέλα της Μαργαρίτας Λυμπεράκη (σκην. Γ. Λαπατάς). Διδάσκει υποκριτική στις δραματικές σχολές ΝΟΤΟΣ στο Ηράκλειο Κρήτης και ΙΑΚΩΒΟΣ ΚΑΜΠΑΝΈΛΛΗΣ του Δήμου Αγίας Βαρβάρας.
3) «Επαναλειτουργώντας τη φωνή στο σώμα – η ενεργοποιημένη φωνή στη ζωή και στις παραστατικές τέχνες» με τον μουσικό και δάσκαλο φωνητικής Joe Tornabene
Ημερομηνία: 14 και 15 Σεπτεμβρίου, Ώρες: 11.00-14.00
Χώρος Διεξαγωγής: Πολυχώρος ΑΛΕΚΑ-ΤΕΧΝΗ ΠΟΛΗΣ
Δ/νση: Γ΄ Ορεινής Ταξιαρχίας 13, Ζωγράφου
Περιγραφή: Η επαναλειτουργία της φωνής είναι μια σωματική προσέγγιση στη διεύρυνση της φωνής προς μία πλήρη εκφραστικότητα. Η φωνή, το ψυχικό μας βαρόμετρο, είναι βαθιά συνδεδεμένη με το εσωτερικό μας σώμα, τα συναισθήματα και την ψυχολογία μας. Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου , θα μάθουμε τεχνικές να την απελευθερώσουμε μέσα από φωνητικούς ήχους που βρίσκονται στην ομιλούμενη γλώσσα, μέσα από μια εξερεύνηση των ενεργειακών κέντρων του σώματος, καθώς και μέσα από απλή κινησιολογική δουλειά και θα βρούμε σε αυτή ένα εργαλείο έκφρασης-δημιουργίας ή έναν τρόπο εξισορρόπησης και προσωπικής ανάπτυξης.
Αριθμός συμμετεχόντων: 15 άτομα
Βιογραφικό Joe Tornabene: διδάσκει φωνητική σε θεραπευτικό πλαίσιο εδώ και 20 χρόνια και σε παραστατικό πλαίσιο πάνω από 25 χρόνια. Έχει διδάξει μέχρι στιγμής σε 10 χώρες. Ως ηθοποιός έχει εμφανιστεί σε ελληνικές και γαλλικές ταινίες καθώς και στην αθηναϊκή θεατρική σκηνή (Θέατρο Τέχνης, Κινητήρας, Στέγη). Είναι επίσης voice over ηθοποιός για την αγγλική γλώσσα στην Αθήνα. Τέλος, ο Τζο είναι ένας καθιερωμένος σαξοφωνίστας (βαρύτονο σαξόφωνο) και φλαουτίστας. Ως μουσικός εμφανίζεται τόσο σόλο όσο και σε συνεργασίες στο χώρο του χορού, του θεάτρου και του κινηματογράφου.
4) «Κατασκευή Θεατρικού Κοστουμιού» με την ενδυματολόγο Δέσποινα Μακαρούνη
Χώρος Διεξαγωγής: Μουσείο «Μαρίκα Κοτοπούλη»
Δ/νση: Αλ. Παναγούλη 17α
Ημερομηνία: 14 και 15 Σεπτεμβρίου, Ώρες: 11.00-14.00
Περιγραφή: Θα εστιάσουμε στη φωτογραφία μια γυναικείας φιγούρας του 18ου αιώνα και στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της εποχής, (φάρδος, μήκος, διάκοσμος, δαντέλες, βολάν, σούρες), θα αναλύσουμε και θα χωρίσουμε τα κομμάτια από τα οποία αποτελείται το κοστούμι. Εφαρμόζουμε τα μέρη του κοστουμιού σε γεωμετρικό πατρόν για να αποκτήσουμε τη βάση σε ρεαλιστικό μέγεθος, έπειτα κόβουμε σε χαρτόφοδρα, non woven υλικό που μας επιτρέπει να έχουμε μια θεατρικότητα όσον αφορά τους όγκους και την υφή. Εφ’όσον ολοκληρωθούν οι βάσεις, διακοσμούμε με τις λεπτομέρειες του κοστουμιού (δαντέλες, κοπτικά, ζωγραφικά).
Αριθμός συμμετεχόντων: 15 άτομα
Βιογραφικό Δέσποινας Μακαρούνη : Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1971. Αποφοίτησε από τον κλάδο σχεδιαστών μόδας του καλλιτεχνικού ομίλου Α.Κ.Τ.Ο. Εργάστηκε ως σχεδιάστρια-πατρονίστ σε οίκους μόδας και βιοτεχνίες ενδυμάτων.
2003-04 εργάστηκε για την τελετή έναρξης των ολυμπιακών αγώνων ως βοηθός σχεδιαστή, υπεύθυνη σε τμήμα παραγωγής πρωτοτύπων κοστουμιών. Από το 2000 σχεδιάζει κοστούμια και ασχολείται με ειδικές κατασκευές για ομάδες χορού, θεάτρου και θεαμάτων.
Διευκρινίσεις για τα σεμινάρια θεάτρου
- Για τη διασφάλιση τη ποιότητας των σεμιναρίων ο αριθμός των συμμετεχόντων σε κάθε σεμινάριο είναι συγκεκριμένος. Η επιλογή των συμμετεχόντων σε κάθε σεμινάριο θα γίνει με βάση την ημερομηνία αποστολής της αίτησης, ενώ σε περίπτωση μεγάλης συμμετοχής θα δοθεί προτεραιότητα στα μέλη των ερασιτεχνικών ομάδων που συμμετέχουν στη διοργάνωση. Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να παρακολουθήσει μόνο ένα σεμινάριο. Σε περίπτωση που δεν καλυφτούν οι θέσεις θα είναι δυνατή η συμμετοχή και σε δεύτερο. Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να αιτηθεί έως δυο σεμινάρια βάζοντας σειρά προτίμησης.
- Οι ενδιαφερόμενοι υποβάλουν ηλεκτρονικά αίτηση συμμετοχής, η οποία θα αποστέλλεται από 12/8/2019 έως και 30/8/2019, στην ηλεκτρονική διεύθυνση nppolitismoudz@gmail.com, στην οποία θα αναφέρονται υποχρεωτικά τα ακόλουθα στοιχεία:
- Ονοματεπώνυμo αιτούντος.
- Στοιχεία επικοινωνίας : (e-mail, τηλέφωνο)
- Εκπαίδευση – Κατάρτιση
- Ιδιότητα – Επάγγελμα
- Τίτλος σεμιναρίου και όνομα διδάσκοντος (πρώτη επιλογή)
- Τίτλος σεμιναρίου και όνομα διδάσκοντος (εναλλακτική επιλογή)
- Η ενημέρωση των αιτούντων για τη συμμετοχή στα σεμινάρια θα γίνει από τους διοργανωτές το αργότερο μέχρι 3/9/2019 με ενημερωτικό απαντητικό e-mail. Σε περίπτωση αδυναμίας συμμετοχής στο σεμινάριο είναι υποχρεωτική η ενημέρωση των διοργανωτών μέχρι 30/8/2019 (με αποστολή ενημερωτικού e-mail ακύρωσης).
- Όλοι οι συμμετέχοντες στα σεμινάρια θα πρέπει να φοράνε άνετα ρούχα που θα τους επιτρέπουν να κινούνται με ευχέρεια.
- Η προσέλευση στον χώρο των σεμιναρίων θα γίνεται αυστηρά ένα τέταρτο πριν την ώρα έναρξης.
- Δεν είναι δυνατή η παρακολούθηση από άτομα που δεν έχουν υποβάλλει σχετική αίτηση.
Χώροι διεξαγωγής σεμιναρίων- εργαστηρίων:
ΜΟΥΣΕΙΟ «Μαρίκα Κοτοπούλη», Αλ. Παναγούλη 17α
ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΑΛΕΚΑ – ΤΕΧΝΗ ΠΟΛΗΣ, Γ’ Ορεινής Ταξιαρχίας 13, πλ. Αλεξανδρή (πρώην Γαρδένια)
Περισσότερες πληροφορίες στο τηλ.: 210 7481396
στην σελίδα μας στο fb:
Πρόσφατα σχόλια