ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Δήμος Ζωγράφου, επαναφέρει τον πολύ πετυχημένο θεσμό «ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΤΟ CINEMA» που αγκαλιάστηκε με θέρμη από τους συμπολίτες μας την περίοδο 2015-2019.

Από τις 5/4/2024 έως και τις 25/5/2024, δίνουμε το ραντεβού μας με την έβδομη τέχνη, στον Πολυχώρο & Κινηματογράφο Αλέκα, στην Πλατεία Αλεξανδρή (ΓΑΡΔΕΝΙΑ).

Στο πλαίσιο αυτό θα παρουσιαστούν δύο κύκλοι προβολών. Ο πρώτος με τίτλο «ΠΡΟΣΩΠΑ μπροστά και πίσω απ’ το φακό» (που θα προβάλλεται τις Παρασκευές) περιλαμβάνει πέντε ταινίες –ντοκιμαντέρ που αφορούν σε σημαντικούς Έλληνες δημιουργούς, στην Αθήνα που έχει χαθεί στη μνήμη που οφείλουμε να διατηρήσουμε. Ο δεύτερος κύκλος με τίτλο «Γαλλική Άνοιξη» (που θα προβάλλεται τα Σάββατα) περιλαμβάνει πέντε διαχρονικές και επίκαιρες ταινίες του γαλλικού σινεμά, κοινωνικές, ανθρώπινες, πολιτικές, άλλες πικρές, άλλες σκληρές κι άλλες κωμικές.

Στο εγχείρημα αυτό πολύτιμος συνεργάτης μας, ο σκηνοθέτης κ. Ηλίας Φραγκάκης καλλιτεχνικός επιμελητής της σειράς των προβολών ο οποίος συντονίζει και τη συζήτηση που ακολουθεί των προβολών, παρουσία πολλών δημιουργών.

Ευχαριστούμε θερμά το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών και τους δημιουργούς των ταινιών για τη δωρεάν παραχώρηση των έργων τους.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Προαιρετική η συνεισφορά σε τρόφιμα και φάρμακα για την ενίσχυση των κοινωνικών δομών του Δήμου.

Αναλυτικό πρόγραμμα

Παρασκευή 5 Απριλίου

MAUTHAUSEN (Μαουτχάουζεν) Άμα Τελειώσει ο Πόλεμος.

των Αρίσταρχου Παπαδανιήλ & Παναγιώτη Κουντουρά

Η βραβευμένη μικρού μήκους ταινία MAUTHAUSEN, βασισμένη σε ένα αδημοσίευτο σενάριο του Ιάκωβου Καμπανέλλη με στίχους του ιδίου και μουσική του Μίκη Θεοδωράκη δίνει εικόνα στην ποιητική μαρτυρία του Ιάκωβου Καμπανέλλη από την εμπειρία του ως κρατούμενου στο στρατόπεδο συγκέντρωσης και εξόντωσης Μαουτχάουζεν.

Η ταινία πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Λος Άντζελες LAGFF 2022.

Σάββατο 6 Απριλίου

«Age of panic” LΑ BATAILLΕ DE SOLFERINO, της Justine Triet,

H βραβευμένη με Χρυσή Άρκτο στο Βερολίνο σκηνοθέτις, δημιουργεί μια κωμωδία με ηρωίδα μια τηλε-δημοσιογράφο, η οποία γίνεται μάρτυρας των διαιρέσεων στις οποίες εκτίθεται η Γαλλία κατά τη διάρκεια των προεδρικών εκλογών του 2012, στις οποίες ο Ολάντ αναμετρήθηκε με τον Σαρκοζί.

Η ένταση μεταξύ δύο γονέων -με έναν ασταθή πατέρα να προσπαθεί να ξαναδεί τα παιδιά του- αποτυπώνεται στις σκηνές τις ταινίας, εξίσου, με τον πολιτικό διχασμό μιας χώρας.
Η απίστευτη ενέργεια της ταινίας απεικονίζει τέλεια τις πολιτικές και ρομαντικές εντάσεις.

Παρασκευή 12 Απριλίου

ΜΝΗΜΗ ΜΕ ΟΥΡΑ, του Δημήτρη Ινδαρέ

Το βραβευμένο ντοκιμαντέρ, γυρισμένο στην περιοχή του Αμβρακικού, εκεί όπου άνθρωποι, πουλιά και ψάρια στήνουν ολοχρονίς το αέναο μεταναστευτικό γαϊτανάκι τους».

Ένας υπερήλικας ζωγράφος, μια νευροεπιστήμονας κι ένας βιολόγος συναντιούνται και ανάμεσα στα χέλια, στα υγρά τοπία και στις ακουαρέλες ανακαλείται το παρελθόν στην κλίμακα της μικροϊστορίας και οι όροι επιβίωσης μιας γενιάς που βγήκε από τον πόλεμο επίμονη κι ανθεκτική. Μια επιστροφή στις μνήμες της παιδικής ηλικίας, του πολέμου, των Γερμανών και των ανταρτών.

Ο Δημήτρης Καλαντίδης, ιστορικός και κριτικός του κινηματογράφου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας, προλογίζει την ταινία και συντονίζει τη συζήτηση

Σάββατο 13 Απριλίου

ROBUSTE, της Constance Meyer, (2022)

Ο κάποτε διάσημος ηθοποιός Ζορζ (Ζεράρ Ντεπαρντιέ) παλεύει με προβλήματα υγείας και τη φήμη του δύσκολου συνεργάτη. Κατά την προετοιμασία για τον τελευταίο του ρόλο, ο βοηθός του Ζορζ παίρνει απροσδόκητα άδεια, με αποτέλεσμα να εξαρτάται από την Αΐσα (Ντεμπορά Λουκουμουενά). Πρόκειται για μια θέση που διαρκεί όλο το εικοσιτετράωρο, αλλά η Αϊσα δεν πτοείται εύκολα. Ενώ και οι δύο έχουν τις διαφορές τους, μια φιλία αρχίζει να ριζώνει.

Μια κωμική ταινία για την ανθρωπιά και τη φιλία με την εξαιρετική ερμηνεία από τον Ζεράρ Ντεπαρντιέ .

Παρασκευή 19 Απριλίου

Η Αθήνα κινηματογραφικό πλατό του Κυριάκου Αγγελάκου

Η Αθήνα, μεγάλη πρωταγωνίστρια του ελληνικού κινηματογράφου σε μια απίστευτη γκάμα ρόλων. Μια κινηματογραφική περιπλάνηση στην Αθήνα, από τις “Περιπέτειες του Βιλλάρ” το 1920 έως τις μέρες μας. Ένα συναρπαστικό ταξίδι στην πρωτεύουσα που αποκαλύπτει μικρά μυστικά για ταινίες που λατρέψαμε. Σπάνιο κινηματογραφικό υλικό από βουβές προπολεμικές ταινίες αλλά και από μεταπολεμικές.

Σάββατο 20 Απριλίου

SYMPATHIE POUR LE DIABLE 2019

Στο πολιορκημένο Σεράγεβο του γιουγκοσλαβικού εμφύλιου ένας πολεμικός ανταποκριτής εθισμένος στην αδρεναλίνη και στα πούρα οδηγεί το αμάξι του στην οδό των «ελεύθερων σκοπευτών» προσπαθώντας να μεταδώσει στον κόσμο τα τεκταινόμενα. Αψηφώντας τις σφαίρες και τον κίνδυνο, ζει, δουλεύει και ερωτεύεται.

Αλλά πόσο μπορεί να αντέξει χωρίς να πάρει θέση;

Παρασκευή 26 Απριλίου

ΓΙΑΝΝΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι.. Μπορούμε και πάλι να ελπίζουμε

των Αντώνη Διαμαντή, & Στέλιου Διαμαντή

Ένα ντοκιμαντέρ για τον σπουδαίο άνθρωπο, ποιητή, λογοτέχνη και αυθεντικό αγωνιστή της δημοκρατίας Γιάννη Θεοδωράκη. Το ντοκιμαντέρ, απότοκος έρευνας, συνεντεύξεων και μαρτυριών ανθρώπων που τον έζησαν και τον αγάπησαν, περιέχει ανέκδοτα ιστορικά γεγονότα και άγνωστα γεγονότα της ζωής του, τη σχέση του με την οικογένειά και κυρίως τη σχέση του με τον αδελφό του, τον συνθέτη, Μίκη Θεοδωράκη, τους φίλους και συναγωνιστές του, την δημοσιογραφία, την ποίηση.

Θα ακολουθήσει μουσικό αφιέρωμα με στίχους Γ. Θεοδωράκη και μουσική Μ. Θεοδωράκη από μουσικό σύνολο του Τμήματος Μουσικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών

Σάββατο 27 Απριλίου

L’ AVEU (H ΟΜΟΛΟΓΙΑ), του Κώστα Γαβρά, 1970, (πολιτική, κοινωνική)

Μια ταινία προφητική για την δυστοπία και το καφκικό περιβάλλον χωρίς εγγυήσεις, ασφάλεια, ελευθερία και κράτος δικαίου. Βασισμένη στην αληθινή ιστορία του Artur London, υψηλόβαθμου κυβερνητικού στην Τσεχοσλοβακία, που έπεσε θύμα σε δίκη εκκαθάρισης το 1951 , οπου “στήνεται” από το καθεστώς μιά δίκη εκκαθάρισης, που θα μείνει γνωστή σαν “Δίκη του Slansky”.

Ένα από τα θύματα, είναι ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών (σε μιά από τις σπουδαιότερες ερμηνείες της καριέρας του ο Υβ Μοντάν) ο οποίος συλλαμβάνεται και κατηγορείται σαν “Σιωνιστής, Τροτσκιστής και Tιτοϊκός”. Θα πρέπει, όμως να αποσπαθεί ή “Η Ομολογία”του.

Παρασκευή 24 Μαΐου

ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΜΙΑΣ ΑΙΩΝΙΟΤΗΤΑΣ, του Αλέξανδρου Λαμπρίδη

Ένα ντοκιμαντέρ που με αφορμή την προετοιμασία και το γύρισμα της τελευταίας σκηνής της ταινίας «Μια Αιωνιότητα και μια Μέρα», του Θεόδωρου Αγγελόπουλου που καταγράφει την αγωνία και τον αγώνα του δημιουργού στην πραγμάτωσή της . Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει τον τρόπο σκέψης και δουλειάς του Θεόδωρου Αγγελόπουλου και παράλληλα αποτελεί έναν φόρο τιμής στον μεγάλο σκηνοθέτη.

Η φωτογραφία είναι του Δημήτρη Κορδελά και η μουσική της Ελένης Καραϊνδρου.

Σάββατο 25 Μαΐου

ERRATUM (ΛΑΘΟΣ), του Giulio Callegari, 2021

Τι συμβαίνει όταν η Φλοράνς, καθηγήτρια – ερευνήτρια σε μια ανασκαφή ξεθάβει μια αναχρονιστική ρωμαϊκή επιγραφή και πάνω της μια σύγχρονη γαλλική φράση που ανατρέπει… τον ορθολογισμό της;

Info:

Είσοδος ελεύθερη

Ώρα έναρξης προβολών: 20:30

Πολυχώρος & Κινηματογράφος ΑΛΕΚΑ

Δ/νση: Γ΄Ορεινής Ταξιαρχίας 13, Ζωγράφου

Πληροφορίες: 210-7481396

Επισκεφθείτε τις σελίδες μας:

  1. https://www.facebook.com/politismosathlitismoszografou
  2. https://www.facebook.com/DimosZografou