Το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Ζωγράφου κινήθηκε έγκαιρα για τη λήψη μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό, προκειμένου να διαφυλάξει στο μέγιστο δυνατό βαθμό τη δημόσια υγεία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι πρώτες απολυμάνσεις σε ολόκληρη την πόλη του Ζωγράφου ενόψει της πανδημίας, έγιναν από το Νομικό Πρόσωπο και ήταν το Σαββατοκύριακο 7 και 8 Μαρτίου, όταν παρουσία του Προέδρου Γιώργου Γιαννακόπουλου και του Αντιπροέδρου Δήμου Μπουλούκου, έγιναν απολυμάνσεις στη Βίλα Ζωγράφου, στη Βίλα Βουγά και το Μουσείο Κοτοπούλη και συνεχίστηκαν σε όλους τους αθλητικούς χώρους, δηλαδή στο «Γρηγόρης Λαμπράκης», στο κλειστό Δημοτικό Γήπεδο στην Ορίωνος, στο Ιλίσιο Κολυμβητήριο και στο «Αντώνης Φώτσης», στο «Σωτήρης Πέτρουλας» και στα γήπεδα στο Γουδή.

Δύο ημέρες αργότερα – στις 10 Μαρτίου – και με αίσθημα ευθύνης αποφασίζει να αναστείλει τη λειτουργία όλων των τμημάτων των καλλιτεχνικών εργαστηρίων, δηλαδή τα τμήματα Ζωγραφικής,  Θεατρικού Εργαστηρίου, Θεατρικού Παιχνιδιού, Παραδοσιακών Χορών, Φωτογραφίας, Κινηματογράφου και Κοσμήματος. Επίσης σταμάτησε η λειτουργία της αίθουσας εκδηλώσεων του Νομικού Προσώπου στο ισόγειο της Ανακρέοντος 60.

Στις 12 Μαρτίου 2020, πάλι για την προστασία της δημόσιας υγείας, σταμάτησε η λειτουργία του Δημοτικού Γυμναστηρίου στην Πολυφήμου, ενώ απαγορεύτηκε και η χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων από το κοινό, δύο ημέρες πριν η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού ανακοινώσει τη διακοπή των προπονήσεων όλων των αθλητικών σωματείων.

Τελευταίο μέτρο ήταν η αφαίρεση των στεφανιών από τις μπασκέτες στα υπαίθρια γήπεδα του Δήμου, καθώς παρά τις αποφάσεις της κυβέρνησης σχετικά με τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό, το κλείσιμο των αθλητικών χώρων του Δήμου Ζωγράφου και τις σχετικές ανακοινώσεις που έβγαλε όλο αυτό το διάστημα το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Ζωγράφου για την απαγόρευση χρήσης των εγκαταστάσεων, συνεχίστηκαν τα περιστατικά, με νεαρά κυρίως άτομα, να εισέρχονται χωρίς άδεια στις κλειστές εγκαταστάσεις και να παίζουν μπάσκετ.

Το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Ζωγράφου, παρότι στην αρχή δέχθηκε αρνητική κριτική για τα περιοριστικά μέτρα που αναγκάστηκε να πάρει έγκαιρα, με την εξέλιξη της κατάστασης του κορωνοϊού, αισθάνεται δικαιωμένο που ενήργησε ταχύτατα και πάντα με αποκλειστικό γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας.