”Ραντεβού στο cinema” με τους μεγάλους δημιουργούς.

Το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού-Αθλητισμού Δήμου Ζωγράφου, ανανεώνει και φέτος το ραντεβού με την έβδομη τέχνη, από 16 Μαρτίου έως και 19 Απριλίου 2019, στον Πολυχώρο ΑΛΕΚΑ–Τέχνη Πόλης, παρουσιάζοντας ταινίες και ντοκιμαντέρ  πρώτης  προβολής  αλλά και παλαιότερες.

Ένα πρόγραμμα για μικρούς και μεγάλους, με ειδικά αφιερώματα σε εξαιρετικούς δημιουργούς –  ορισμένοι  εκ των οποίων  ζουν και δημιουργούν στην πόλη μας-  και που με το έργο τους  σχολίασαν  και  φώτισαν σημαντικά ιστορικά-κοινωνικά γεγονότα.  Ταινίες και ντοκιμαντέρ που έχουν ως στόχο την ψυχαγωγία και την ευαισθητοποίηση των συμπολιτών μας, ιδιαίτερα της νεολαίας, έδωσαν νέες οπτικές και κατάφεραν μέσα από δραματικές και χιουμοριστικές καταστάσεις να καθηλώσουν τους θεατές.  Ειδικά για τους μαθητές  έχουμε οργανώσει ένα πρωινό πρόγραμμα  προβολών με θέματα όπως ο φασισμός στα σχολεία & η αντίσταση μαθητών – εκπαιδευτικών, το προσφυγικό και οι ανθρώπινες σχέσεις. Επί πλέον δίνουμε τη δυνατότητα να γνωρίσει το κοινό , βραβευμένες ταινίες μικρού μήκους από την εκπαιδευτική κοινότητα. Η παρουσία  των ελλήνων δημιουργών – συντελεστών κατά τη διάρκεια των προβολών και η άμεση επικοινωνία με το κοινό, δίνει μία άλλη διάσταση στην πρόταση μας,  για το πώς αντιλαμβανόμαστε τον πολιτισμό μας και τις δράσεις που αναπτύσσουμε στην πόλη μας.

Την επιμέλεια των προβολών έχει αναλάβει το Γραφείο Πολιτισμού με το Τμήμα Κινηματογράφου του ΝΠΔΔ Πολιτισμου Αθλητισμού του Δήμου Ζωγράφου.   Μετά το τέλος των προβολών θα ακολουθεί συζήτηση με το κοινό, παρουσία των δημιουργών, όπου αυτό είναι εφικτό.

Όλες οι εκδηλώσεις είναι με ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟ και την προαιρετική συνεισφορά τροφίμων και φαρμάκων για την ενίσχυση των κοινωνικών δομών του Δήμου

 Info: ΑΛΕΚΑ – Τέχνη Πόλης

Δ/νση: Γ΄ Ορεινής Ταξιαρχίας 13, Ζωγράφου

Συγκοινωνία: 6η στάση, Λεωφ. Γραμμές: 608,235,230

 

 

 Παρασκευή 19/4 – ώρα 20.00 – Προβολή ταινιών μικρού μήκους από κινηματογραφικές ομάδες μαθητών και καθηγητών γυμνασίων – λυκείων 

Α) «IQ vs EQ» – 4ο ΓΕΛ ΖΩΓΡΑΦΟΥ

Κινηματογραφική επιμόρφωση, σκηνοθετική επιμέλεια : Γεώργιος Μπακάλης

Σενάριο: Κινηματογραφική ομάδα του 4ου ΓΕΛ Ζωγράφου

Η ταινία έλαβε μέρος στο Διεθνές Φεστιβάλ Ολυμπίας (Camera Zizanio) και έλαβε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία εφήβων. 

Η ταινία αναφέρεται σε έναν έφηβο ο οποίος κατ΄ επιλογή είναι εσωστρεφής και απομονωμένος από το περιβάλλον του. Η μητέρα του δείχνει τρυφερότητα και στοργή ενώ ο πατέρας είναι απόμακρος.  Η στάση του ήρωα μεταστρέφεται όταν αναγκάζεται να συνεργαστεί με μια συμμαθήτριά του η οποία με τον δυναμισμό και την ευαισθησία της τον ωθεί να αντιμετωπίζει τη ζωή και τους άλλους με θετική ματιά.

Κοινωνική 2018 | Έγχρ. | Διάρκεια: 22′

Ελληνική ταινία μικρού μήκους

Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό, παρουσία των δημιουργών – συντελεστών

 

Β) «Ικέτιδες του χθες, του σήμερα Ικέτες» -2ο Γυμνάσιο Ηλιούπολης

Σκηνοθεσία: Γιώργος Μπακάλης / Σενάριο: Τζένη Σιούτη – Γιώργος Μπακάλης

Διδασκαλία-επιμέλεια: Τζένη Σιούτη / Συμμετέχουν 29 μαθήτριες/ές

Η ταινία διακρίθηκε στο 2ο μαθητικό φεστιβάλ ντοκιμαντέρ EUFORIA, του φεστιβάλ Θεσσαλονίκης με το βραβείο της «Καλλιτεχνικής επίτευξης», επιλέχθηκε στους φιναλίστ του SESIFF (Seoul international ExtremeShort Image & Film Festival) και επίσης προβλήθηκε σε event για το προσφυγικό στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες.

Μία ταινία μικρού μήκους», η οποία «παντρεύει» τις  «Ικέτιδες» του Αισχύλου, με  μονολόγους των ασυνόδευτων παιδιών του Αιγαίου δανεισμένους από την έκδοση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και του Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, με συνδετικά κείμενα της Τζένης Σιούτη καθώς και ένα δίστιχο του Άδωνι,  (Ali Ahmed Said) σε μετάφραση Μάρκελλου Πιράρ.

Κοινωνική 2018 | Έγχρ. | Διάρκεια: 12′

Ελληνική ταινία μικρού μήκους 

Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό, παρουσία των δημιουργών – συντελεστών